bildet viser en smilende mann

DEN ALLSIDIGE MULDVARPEN

– Du, jeg har akkurat skjært av et kloakkrør på 160 mm, så fint om du ringer meg opp igjen om et kvarters tid, så har jeg dette under kontroll!

Ordene kommer fra Roger Hanestad, grunnarbeider hos Lia de siste to og et halvt årene. Nøyaktig femten minutter senere er han andpusten og klar for en liten pause.

Det høres relativt fysisk ut, det du holder på med?

 –  Jeg har mye energi, det er derfor sjåførene liker å ha meg med på laget. Har aldri vært redd for å jobbe, og mesteparten av det vi gjør her er fysisk. En grunnarbeider gjør nesten alt som foregår nedi bakken før murer og snekker kommer på banen. Arbeidsoppgavene er varierte, vi bygger ringmurer, jobber med vann og kloakk, vi driver også med litt veivedlikehold, forbedrer dårlige veier og så videre. Akkurat nå holder vi på med vedlikehold og retting av feil på vann- og avløpssystem oppi Liakollen borettslag, mens det er i drift. Så jeg får trimma litt om dagen!

BRED ERFARING

Roger er utdannet agronom med fire år fra Jønsberg landbruksskole. I tillegg har han tatt fagbrev som godsterminalarbeider og i den sammenheng jobbet ti år på Schenker på Alnabru.

– Jeg ønsket egentlig ikke å bli bonde, men jeg har aldri angret på utdanningen fordi den er så allsidig. Akkurat som meg. Jeg har gjort mye forskjellig, jobbet litt på sagbruk, vært fjøsavløser, arbeidet i skogen. Jeg har også tatt lastebilførerkort med henger, og anleggsmaskinsertifikat, noe jeg begynte på i -96 mens jeg var i førstegangstjenesten og gjorde ferdig i fjor.

 Roger søkte seg til Lia Maskin fordi han ønsket seg et nytt arbeidssted. Han liker at det er mye fysisk jobbing, og forteller at han er avhengig av det for å holde seg i god form.

– Jeg tok jobben mye fordi den er fysisk. Jeg fikk en smell i ungdommen nemlig, i en bilulykke i 17-års alderen, som resulterte i en nakkeskade. Først i de seinere åra har jeg fått opptrening, og merker at fysisk arbeid og mye aktivitet er bra og helt nødvendig for meg. Jeg fikk god hjelp fra Nav med coaching i et prøveprosjekt, og er veldig takknemlig for det.

Det går opp og ned, men stadig bedre!

– Hvordan vil du beskrive deg selv, og hvilke egenskaper har du som kommer godt med i denne jobben?

 HUMOR OG HØY ARBEIDSMORAL

 – Det kommer jo helt an på øyet som ser, for noen er man en engel, og for andre tullebukken i to sko, humrer han. – Jeg sier gjerne meninga mi, men trenger ikke å få det som jeg vil. Jeg kan gjøre stikk motsatt av den hvis det er andre som kommer med en bedre vurdering. Jeg har ikke all verdens erfaring, men er en sånn en som har drevet i med alt mulig rart hele livet egentlig. Jeg ser løsninger og ikke problemer. I tillegg bruker jeg mye av kunnskapen til dem rundt meg og setter sammen. Jeg er vel en i den siste generasjonen før PlayStation kom, og mener jeg har en høy arbeidsmoral. Jeg klarer ikke å sitte foran en pc, det går maks en halvtime. Jeg kan gjerne være seriøs, men hvis jeg må være alvorlig og seriøs over lang tid, det liker jeg dårlig. Humor må´n ha, det gjør dagen bra!

BYGGER’N

Roger har kone og to barn, en på tolv og en på fire. Når han ikke står på huet nedi en grøft og skjærer av kloakkrør, kjører han gjerne ski eller snowboard, eller driver med et eller annet byggeprosjekt hjemme.

– Faren min var verksmester, jeg husker jeg fant en umbraconøkkel før jeg var fire, og skrudde fra hverandre senga til mor og far. Jeg er nok en bygger. Som liten elsket jeg å bygge lego, demninger, alt som kunne bli til noe. Jeg er litt rastløs, som barn var jeg pratsom, og fikk høre at jeg hadde «mark i rompa». Jeg trente skihopping i tenårene, og har drevet med offroad kjøring med bil i flere år. Det rare er, at jeg liker akselerasjon, men ikke fart. Og etter hvert har jeg faktisk begynt å bli glad i å ta det mer med ro. Men jeg koser meg med hus og hjem og vedlikehold, som å snekre og legge fliser.

MØKKAMENN

Roger forteller videre at det er et godt samarbeid mellom kollegaene.

– Vi løser oppgaver sammen. Og jeg er så heldig å ha fått med meg en veldig dyktig gravemaskinfører, så jeg er bortskjemt jeg også. Han er svært kunnskapsrik, og har vært mange år i gamet. Jeg har jobbet med nesten alle i bedriften. Da jeg begynte var jeg den eneste som ville være grøftegutt. Jeg er ikke så nøye på det om jeg blir møkkete eller blaut, serru. Kona mi kaller meg møkkamann. Og det morsomste med det er at når jeg henter minstemann i barnehagen er han like skitten som meg. Vi kommer hjem med lommene fulle av sand og jord begge to. Det er bra for immunforsvaret det.